" Don't fence me in "

Relatieproblemen komen bij Mensen met ADHD veel vaker voor dan gemiddeld. Tegelijkertijd is steun voor hen extra belangrijk. Investeren en duurzame relaties ontwikkelen is daarom van groot belang.

Mensen met ADHD worden in de regel vaker geconfronteerd met irritatie, afwijzing en conflicten en dat heeft negatieve gevolgen. Ten eerste ontwikkelen ze vaker een negatief zelfbeeld en ze zien zichzelf vaak als de probleem maker en ten tweede raken ze sneller in een sociaal isolement.

Mensen met ADHD leren hierdoor minder snel van sociale contacten. Zo ontstaat vaak in negatieve spiraal na de basisschooltijd verandert er heel veel voor mensen met ADHD. In het voortgezet onderwijs krijgen ze elk les uur een andere leerkracht. Daardoor valt een deel van de continuïteit weg. Irritaties die zich opbouwen worden ook moeilijker uitgesproken en bijgelegd.
Tijdens de periode in het voortgezet onderwijs en vervolgonderwijs ontstaan vaak ook de eerste romantische relaties. En ook daarbij zien we vaak dat vaker relatieproblemen ontstaan.
Deelname aan de maatschappij staat vervolgens centraal en in de praktijk blijkt dat ondersteuning minder intensief is.
Helaas blijkt uit onderzoek dat de symptomen van ADHD vaak problemen in relaties en of huwelijken veroorzaken. Mensen met ADHD scheiden tweemaal vaker dan mensen zonder ADHD.

Als oplossingsgerichte ADHD coach kan ik veel betekenen om relaties in elke levensfase te verbeteren. Door samen te spreken over de voor- en nadelen van ADHD delen beide partners hun ervaring en gevoelens.
Zo komen ze dichter bij elkaar te staan in plaats van dat ADHD tussen hen in staat.

“ Het probleem is het probleem, niet de mens ”